JİLETLİ TEL
Yüksek caydırıcı özelliği bulunan, güvenlik önlemleri arasında en büyük etkiye sahip, günümüzde en çok tercih edilen çit sistemi jiletli tel sistemidir. Çoğu zaman kullanım alanlarına göre dikenli teller yeterli olmayabilir ya da aşılabilir durumlar gözlenebilir bu nedenle jiletli teller daha güvenilir ve caydırıcı niteliklerdedir. Yüksek tehlike arz eden bölgelerde, hat içine alınacak arazinin girişinin yasak olduğu alanlarda, askeri bölgelerde, villa bahçelerinde, özel mülkiyetlerde, çevreleme jiletli tellerle yapılır. Jiletli tellerin üzerindeki jiletler alana müdahale etmeye çalışan ya da kötü niyetli giriş amaçlayan kimselerin üzerlerine yapışır ve ilerlemesini önler.
Jiletli telin üzerinde bulunan jiletler son derece keskindir ve bu da caydırıcı olması bakımından büyük önem taşır. Herhangi bir şekilde aşılması mümkün değildir. Doğadaki canlıları önlemenin yanı sıra alana, bölgeye bir şekilde müdahale etmek isteyen ya da girmek isteyen tüm kişileri kısacası canlıları önler ve suça teşviği azaltır.
Jiletli Tel Sistemleri
Jiletli teller ve diğer çit sistemleri kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak bakıldığında içlerinde en yüksek güvenlik önlemine ve sistemine sahip çit jiletli tellerdir. Üstelik jiletli teller ile çevrelenen alanlarda ve bu alanlarda yaşayan kimselerde dış dünya ile bağlantı kesilmiş hissiyatı uyandırmadan bir güvenlik önlemi sağlanmış olur.
Beton duvar ya da diğer farklı kapalı güvenlik sistemlerinin aksine jiletli tel sistemi hem dışarı ile bağlantıyı kesmez hem de yüksek bir güvenlik sistemi sağlayarak güvenilir bir ortam yaratır.
Jiletli teller belli yapılarda olsalar da boyutları siparişe ve talebe göre ya da kullanılacak alana, alanın ne denli bir bölge olduğuna ve ne tür güvenlik sistemine sahip olduğuna göre pek çok kıstasa göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak boyutları 30cm, 45cm, 60cm ve 90cm olabilmektedir. Bu ölçülerde üretilen jiletli teller tüm istenilen alana kolaylıkla montaj edilebilir.
Jiletli Teller Neden Tercih Edilir?
Pek çok sebebe bağlı olarak birçok çit sistemleri arasında jiletli tel sistemlerinin tercih edilmesinin en büyük ve önemli sebebi; en yüksek güvenlik sistemine sahip olmasıdır. Aşılabilir, geçilebilir ya da bir şekilde müdahale edilebilir olmaması jiletli tellerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer alır.
Özel mülkiyet alanlarında da rastladığımız jiletli teller aslında daha ziyade yüksek güvenlikli bölgelerde görülür. Çeşitli durumlardan doğabilecek, hırsızlık, yasaklı bölgeye giriş çabası ve müdahalesi, haneye tecavüz, özel mülkiyetlerde yer alan mal ve kıymetli eşyalara zarar teşebbüsü gibi birçok sebebi direkt olarak önlemek adına jiletli teller kullanılır ve alan sahipleri tarafındana tercih edilir.
Hapishane gibi giriş ve çıkışın kesinlikle yasak olduğu bölgelerde de jiletli teller ile çevrelenmiş alanlar görülür. Jiletli teller bu denli yüksek güvenlik sistemlerine sahiptir ve oldukça güvenilir bir alan yaratır. Yalnızca dışarıdan gelecek müdahaleler için değil içeriden çıkışı da önlemek adına iyi bir mekanizmadır.
Fabrikalarda, sanayi bölgelerinde, içerisinde değerli eşyaların ya da kimselerin bulunduğu alanlarda da tamamen korumak ve güvenlik maksatlı jiletli teller kullanılır.
Jiletli teller üzerinde bulunan jiletler ve kişilerde, canlılarda oluşturacağı ve oluşturmuş olduğu yaralar sebebiyle büyük bir caydırıcı özellik taşımaktadır. Bu özelliği ile de suçtan caydırıcı bir niteliği bulunur. Jiletli tellerin üzerinde bulunan jiletler hususi bir kasta ya da zarar verme maksatlı varlık sürdürmemektedir. Aksine jiletler bu kasta sebebiyet verecek tüm durumları oluşmadan önlemek ve caydırıcı bir nitelik barındırmak adına bulunmaktadır. Bu caydırıcı özelliği de yüksek güvenlik önlemi gerektiren birçok yerde tercih edilmesinin en temel sebepleri arasında yer alır.
Jiletli Teller Nerelerde Kullanılır?
Herhangi bir alan kısıtlamış bulunmadan istenilen tüm alanlara jiletli tellerin uygulaması ve montajı yapılabilir. Ancak genel bakıldığında sıklıkla belli bölge ve alanlarda tercih edildiğini görmek de mümkündür. Jiletli telin sıklıkla kullanıldığı alanlar; havaalanları, limanlar, askeri kurumlar ve bölgeler, enerji imalatı yapılan bölgeler, ülkelerin sınırları, yüksek bir koruma gerektiren tüm alanları cezaevleri, özel mülkiyet alanları, villalar, bahçeler, yazlıklar ve site alanlarıdır.
Dış mekanlarda herhangi bir müdahaleye ve doğa olaylarına karşı yüksek direnç gösterdikleri için pek çok alanda kullanıma uygundur. Kışın soğuk, sert yağışlara yazın ise yakıcı güneş ve çeşitli ışınlara karşı dirençlidir ve herhangi bir şekilde yıpranma ya da paslanma görünmez. Jiletli teller galvaniz ya da paslanmaz ham maddelerden üretilir, üretilmelidir. Bu nedenle de dışarıdaki çeşitli istek dışı oluşabilecek durumlara karşı da dirençlidir.
Jiletli Tel Çeşitleri Nelerdir?
Jiletli tel çeşitleri genel olarak 4 ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; helezonik jiletli tel (helezon jiletli tel), düzlemsel jiletli tel, düz hatlı jiletli tel ve son olarak da puntalı jiletli tel olacak şekildedir. Tüm bu jiletli teller esasında aynı yapıya sahip olsalar da boyut farkı, yükseklikleri, ağırlık ve uygulama biçimleri sebebiyle değişiklik gösterir. Bunların yanı sıra güvenliği sağlanacak bölgenin ne denli bir güvenlik sistemine sahip olduğuna, kullanacak olan kimsenin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir.
Helezonik Jiletli Tel (Helezon Jiletli Tel)
Adından da anlaşılacağı gibi helezonik ya da diğer bir adıyla sarmal bir şekilde uygulanır. Çok tercih edilen bir jiletli tellerin bir türüdür. Sarmal olarak birbiri içine geçmiş olan halkakardan oluşur. Y harfine benzeyen panel çitler ile birlikte uygulaması ve montajı yapılır. Panel çitler ile belli bir noktaya kadar güvenlik sağlanabilirken, helezonik jiletli teller yardımıyla bu güvenlik önlemi maksimum düzeye ulaşır. Y şeklindeki panel çitin üzerine uygulanan helezonik jiletli teller ortaya yerleştirilir ve panel çit aşılsa dahi jiletli telin önünden ve içinden geçilemez.
Düzlemsel Jiletli Tel
Beton direkli tel çit ya da boru direkli tel çit sistemleri ile sabitlenmiş tel örgülerin ya da alanların güvenlik önlemlerini arttırmak adına düzlemsel jiletli telin ilavesi yapılır. Tel örgünün üstünden istenilen yüksekliğe kadar düzlemsel jiletli telin uygulaması yapılarak güvenlik sistemi maksimum düzeye çıkarılır.
Düz Hatlı Jiletli Tel
Düz hatlı jiletli tel de beton direkli tel çitlerin ya da örgülerin üzerine güvenliği arttırmak maksadıyla uygulanır. Tel örgünün ya da beton direkli tel çit sisteminin üzerine 45 derece açı sağlayacak şekilde yerleştirilen düz hatlı jiletli telle güvenlik maksimum düzeye çıkarılır. Yol kenarlarında ve elektrik şebekelerinde sıklıkla bu güvenlik sistemine rastlanır.
Puntalı Jiletli Tel
Diğer jiletli tellerin sistemlerine nispeten daha estetik bir görünüme sahiptir ve bu özelliği sayesinde özel olarak tercih edilmesi sıklıkla görülür. Aralıklı yapısına ek, boşluklardan oluşan yapının köşelerine yerleştirilen jiletler sayesinde hem güvenlik önlemi sağlanır hem de alanlarda estetik hava yaratılır. Çeşitli renklendirmeler ile çevrelenen bölgelerde şık bir görünüm elde eder.
Jiletli Tel Fiyatları
Diğer güvenlik sistemlerine oranla en uygun fiyata sahip çit sistemi jiletli tellerdir. Uygulama yapılacak alan, alanın genişliği, jiletli tellerin öçüleri gibi pek çok değere göre jiletli tel fiyatları hesaplanmaktadır. Üründe kullanılacak materyaller, ürünün hangi çeşitte tercih edileceği gibi durumlar da jiletli telin fiyatını doğrudan etkilemektedir.
Her bir güvenlik sistemi kendi içinde özelleştirilmiş ve uygulama alanına göre yüksek güvenlik sistemi taşımaktadır. Herhangi bir ürün hakkında fikir sahip olmak, alanlarınıza en uygun güvenlikli çit sistemlerine karar vermek için bizlere aşağıda yer alan formdan ya da iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Alanlarınızda jiletli tel sistemleri kullanmak istiyorsanız ve ücretsiz keşif talebinde bulunmak istiyorsanız formdan bilgilerinizle birlikte ulaşım sağlayabilirsiniz.