TEL ÇİT
Bahçeleri dekore etmek, atıl alanlar için belli sınırlar belirleyip alanları yeniden değerlendirmek ve sınırları ayırmak için tel çit örgü sistemleri ile çevreleme yapılır. Özel mülkiyet alanlarında, spor sahalarında, güvenlik önlemi amacıyla sahip olunan bölgelerde sınır belirlemek ve dışarıdan gelebilecek zararları önleyebilmek adına bu alanlara tel çit örülür.
Düz hatlara sahip olan galvanizli teller, belli bir ölçülerde sarmal olacak şekilde makineler yardımıyla örülür. Bu şekilde yapılan örgünün gözlerinin aralıkları kullanım amacına göre çeşitli aralıklarda yapılabilmektedir. Örnek verecek olursak kare ölçülerde olacak şekilde 30*30 mm, 40*40 mm ya da 50*50 mm ölçülerinde olabilmektedir.
Galvaniz örgü telleri yalnızca çıplak olarak uygulanabilir. Ayrıca tel üzerine PVC kaplama olarak da yapılır. Bu uygulamalar daha ziyade spor sahaları için ya da çeşitli çevre düzenlemelerinde tercih edilir. Elbette tel çitlerin kullanım alanları bununla sınırlı kalmayıp aynı zamanda hayvancılık ya da seracılık faaliyeti gösteren kurumlar ya da firmalar tarafından da tel çit örgü sistemleri sıklıkla tercih edilir.
Tel Çitin Özellikleri Nelerdir?
Kaliteli bir tel örgü sistemine sahip olmak için örgülerin uzun ömürlü olan, paslanmayan ve her ölçüye uyum sağlayabilecek malzemelerden üretilmesi gerekir. Galvaniz kaplamaya sahip tel örgülerin PVC kaplanmış olarak zemine direkler yardımıyla bağlanması sonucunda oluşur. Zemine kurulan beton ve demir direkler ile tel örgü kurulumu sağlanır.
Tel örgülerin çeşitli hava koşullarına uygun olması gerekir. Dış mekanda kullanılacak bir ürün olduğu için kışın sert hava koşullarına, yağmura, kara, soğuk ve sert rüzgarlara yaz aylarında ise sıcak ve kavurucu güneşe, güneş ışınlarına karşı dayanıklı olması gerekir. Dışarıdan canlılardan gelebilecek zararlara karşı dirençli olmalıdır. Her ölçüde ayarlanabilir malzemelerden üretilmesi gerekir ve uygulanacak alanlarda dış güvenliği tam anlamıyla sağlamalıdır.
PVC kaplaması bulunmayan ya da galvaniz teller üzerinde olmayan tel çitler kalitesizdir ve kullanışlı değildir. Çeşitli hava şartlarında direnç zayıflığı göstererek, paslanma ve yırtılma gibi olumsuzluklara sebebiyet verebilir.
Tel çitlerin kalınlıkları milimetrik ölçülerde belirlenir. 1,5 mm, 2 mm ya da 3 mm ölçülerde olabilmektedir. Taleplere göre bu ölçüler ya da kullanım alanlarına, koruma yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Yalnızca galvaniz kaplı kullanılan bu tel çitlerin örgülerin kullanım alanları çok çeşitli ve geniş bir yelpazede olabilmektedir.
Tel Çit Çeşitleri Nelerdir?
Tel çitlerin uygulandığı alanlara göre de tel çitlerin örgü çeşitleri değişiklik gösterebilmektedir. Örgü sıklığı ve tel kalınlığı uygulanacak alana göre değişiklik gösterebilir. Tel örgüler gelişen teknoloji ile birlikte şık bir görünüm kazanmış dış mekanlarda hoşnut olmayan görüntüler yaratmanın aksine oldukça estetik bir görüntü yaratmaya başlamıştır.
Dış dünya ile aranızdaki bağı bölmeden bahçelerinizde bir sınır belirleyebilmek için tel çit örgü sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bu gibi bir güvenlikli çit sistemine ihtiyacınız varsa tercihlerinizi tel örgü modellerinden yana kullanabilirsiniz. Tel çit örgü sistemleri arasında panel şeklinde olanların yanı sıra pano şeklinde olan tel çitler de bulunur.
Ayrıca tel çitlerin sistemlerinin galvanizli, beton direkli ya da PVC kaplamalı olarak bir çok modeli de bulunmaktadır. Dayanıklılık konusunda yüksek dirençli bir tel çiti düşünüyorsanız kaynaklı tel örgüler tercih edilmelidir.
Kaynaklı tel çitlerin örgü sistemleri de galvanizli ve PVC ‘li kaynaklı tel çit olacak şekilde kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bu modeller arasında da fence teli, helezon ya da çit teli gibi farklı modelleri tercih edebilir bahçenizi çeşitli seçenekler ile koruyup çevreleyebilirsiniz.
Her bir tel çit örgü sistemi kendi içinde dayanıklılığa, dirence, kaliteye ve özelliğe sahiptir. Uygulanacak alana ve uygulanma amacına göre tercih değişikliği gösterebilir. Tel çitlerin modellerini ve renklerini de taleplerinize göre belirleyebilmeniz mümkündür.
Neden Tel Çit Tercih Edilmelidir?
Pek çok sebeb bağlı olarak panel çit ya da tel çit sistemleri tercih edilebilmektedir. Sağlam ve dayanıklı olması bu sebeplerinde başında yer almakla birlikte diğer sebepler ise şu şekildedir.
İklim koşullarından etkilenmemesi
Ekonomik ve bütçe dostu olması
Estetik bir görünüme sahip olması
Boyanabilir özelliklerde olması
Paslanma gibi bir durumun olmaması
Görüş alanlarının kapatılmaması ve dış dünya ile bağlantıyı kesmemesi
Güvenlik sistemi oluşturması
Bahçeler, spor sahaların dış çevresi, tarlalar, çiftlikler, seralar gibi alanların belli sınırlar arasında olması ve dışarı ile bir ayrımın olması gerekir. Bu ayrım duvar gibi sert ve önleyici bir malzeme sayesinde yapılabileceği gibi tel çit örgü sistemleri ile de mümkün olabilmektedir. Ancak dışarı ile bağlantıyı görsel olarak kapamamak, kapalı bir alan algısı yaratmamak ve estetik bir görünüm elde edilebilmek adına tel çit sistemleri tercih edilir.
Duvar gibi malzemelerden yapılan güvenlik sistemleri sıcak ve soğuk hava koşullarından etkilenir ve buna göre alan içerisinde bir tepkime yaratır. Tadilatları, montajları ise oldukça zorlu ve yorucu olabilmektedir. Ancak tel çit sistemlerinde bu durum söz konusu olmamakla birlikte gelişen teknolojiden de nasibi almıştır. Paslanma ve boyanabilir özelliklerde olması tel çitlerin tercih sebeplerinde önemli bir yere sahiptir. Duvar örülmesinde daha ekonomiktir. Dekoratif bir görünüme sahiptir ve şık bir görünüm elde edilmesini sağlar. Bu özellikleri ile duvar örgülerin ya da briket duvarların yerini hızlı bir şekilde almıştır.
Tel Çitin Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kullanışlı bir yapıya sahip olan tel çitlerin aynı zamanda dayanıklı materyallerden de üretilmesi gerekir. Uygulama yapılacak alana uyumlu olmadı ve çeşitli doğa olaylarına karşı dirençli olması gerekir. Tel çitler çeşitli yükseklik ve genişliklerde üretilebilmektedir. Bu durum, talebinize, uygulama alanına, çevrelenecek bölgeye ve kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir.
Tel çitlerin sistemlerinin uygulaması yapılırken belli durumlara dikkat edilmelidir. Telin kalınlığı, göz aralıkları, örgünün yapılacağı telin kalitesi en çok ve ilk dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Bunun yanı sıra uygulama yapılacak alan da oldukça önemlidir. Bir halı sahanın çevresine örülecek tel çit sistemi ile tenis kortlarının çevresine örülecek tel çitin sistemi aynı olmamaktadır. Örneğin halı sahalarda PVC kaplı galvaniz tel 50*50 mm aralıklarında olurken tenis kortunda bu durum 40*40 mm olarak yapılmaktadır.
Tel Çit Nerelerde Tercih Edilir?
Tel çit sistemleri pek çok alanda tercih edilebilir. Özel mülk alanlarında, spor sahalarında, basketbol sahalarında, voleybol sahalarında, tenis kortlarında, futbol sahalarında, güvenlik önlemi alınması gereken özel bölgelerde, villalarda, çiftliklerde, seralarda, hayvancılık yapılan alanlarda, askeri bölgelerde, tarlarlarda, dışarı ile bağlantı kopulmadan bir çit çekilmesi gereken her yerde tel çit sistemleri kullanılabilir.
Bu noktada hangi alana sahip olduğunuz ve alanınızı hangi tel örgü sıklığı ile çevreletmek istediğinize bağlı olarak seçenekler çeşitlilik gösterebilir.
Tel Çit Fiyatları
Özel üretime bağlı olarak üretildiği, belli kalıpların yanı sıra çeşitli örgü aralığı, kullanım yeri ve uygulama alanı farklılıklarına göre özel üretime tabi tutularak üretilen bir güvenlik sistemi olduğu tel çit fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Metrekare birim fiyatı olarak fiyatlar belirlenir. Kullanacağınız alana göre tel çit sistemleri ya da panel çit tercihinde bulunabilmeniz mümkündür.
Alanlarınızda kullanmak istediğiniz güvenlik sistemleri hakkında bilgi almak ya da hangi tel çit örgü sıklığının sizin için en uygun aralık olduğunu belirlemek için bizlerle iletişime aşağıda yer alan bilgi formunda geçebilirsiniz.